wandel-fietsroute Greonterp

De wandel-fietsroute Niet tobben! Moedig Voorwaarts is gratis.
Klik  hier voor meer informatie

REVE  YN FRYSLâN laat zien hoe de Nederlandse schrijver Gerard Reve (1923-2006), tot 1972 Gerard Kornelis van het Reve, deel werd van De mienskip van het Friese terpdorpje Greonterp. Een van oudsher besloten gemeenschap met negen arbeidershuisjes, een klokkentoren met kerkhof en enkele verderop gelegen boerderijen.

Wat voor wederzijdse contacten ontstonden er tussen deze beroemde vreemdeling, zijn partners Tijgetje & Woelrat en de dorpsbewoners? Wat hoopte de schrijver in dit afgelegen oord te vinden? Welke boeken schreef hij hier? Waarom vertrok hij weer? En hoe reageerden de dorpsbewoners op de komst van deze volstrekt onconventionele beroemdheid met in zijn kielzog een stoet aan kleurrijke gasten?

REVE YN FRYSLâN bestaat uit:

  1. De wandel-fietsroute NIET TOBBEN! MOEDIG VOORWAARTS!

Deze voert langs de belangrijkste plekken waar Gerard Reve een rol speelde gedurende de bijna zeven jaar dat hij in Greonterp woonde (1964-1971). De route start in de Klokkentoren, maar kan ook op elk ander punt worden gestart.

Huize Het Gras, het huis van  Gerard Reve, dat  al snel na de komst van Gerard Reve in Greonterp een kleine toeristische attractie werd, bevindt zich op nummer 16 van de Dorpsweg die uitkomt op de Klokkentoren en is te herkennen aan de grijze gevelsteen links van de voordeur

2. Een fotografische blik vanuit het perspectief van de inwoners Greonterp.

Hoe hebben de dorpsbewoners Gerard Reve letterlijk gezien? Door middel van levensgrote zwartwit foto’s, precies geplaatst op de plek waar zij werden gemaakt, wordt benaderd hoe zij de schrijver konden tegenkomen in hun dorp en omgeving. Daarnaast zien de wandelaars en fietsers van nu Gerad Reve terug in het landschap waarin hij zich toen bewoog.

3. Een serie ansichtkaarten met Reviaanse teksten

Gerard Reve stond bekend om zijn uniek taalgebruik en zijn vaak hilarische, maar soms al te ware, levensspreuken. De titel van de wandelroute is er één van. De ansichtkaarten zijn te koop in de Klokkentoren en bij Café Freonskip

4. Authentieke Film en geluidsfragmenten

In de kleinste expositieruimte van Friesland, de klokkentoren van Greonterp, zijn beelden te zien en te beluisteren waarin dorpsbewoners vertellen over hun persoonlijke herinneringen aan Gerard Reve, het dorp van toen te zien is en Gerard Reve aan het werk is in zijn tuin.

5. Een expositie.

De schrijvers Willem Frederik Hermans, Gerard Reve en Jan Wolkers , de zogenoemde ‘Grote Drie’,werden in de tweede helft van de vorige eeuw beschouwd als de drie belangrijkste en meest spraakmakende schrijvers.

In de expositie, in ‘Freonskip’, het  voormalig stamcafe van Gerard Reve te Blauwhuis,  staat het schrijverschap van Gerard Reve centraal. Deze expositie wordt georganiseerd door de Gerben Rypma Stichting.

Extra activiteiten:

Op 21 april wordt een herinneringsplaquette gelegd aan de schrijver Gerard Reve in aanwezigheid van zijn toenmalige partners Teigtje en Woelrat,  de wethouder van Cultuur Sud West Fryslan, Dhr. Hans Wiegel en alle bewoners van Greonterp.

In de laatste week van augustus strijkt het Amsterdamse theatergezelschap Oosblok neer in een weiland van Greonterp. De voorstelling Circus Reve wordt een aantal dagen gespeeld in een circustent met als levend decor het dorp Greonterp.

Reve yn Fryslan is 7 dagen per week vrij toegankelijk te bezichtigen vanaf 1 april tot  30 september 2018 in het terpdorp Greonterp en omliggende dorpen.