over de voorstelling

Circus Reve
Een literaire komedie

“Je gaat een blokje om met een vriend, je komt in Betondorp, je komt weet ik veel waar, en dan sta je op een kerkhof. Met een dode, die niet ín zijn graf ligt, maar die naast je staat. Ik denk dat dit toneel is. Het is allemaal toneel. Het is donker. Dit kan weleens een heel raar stuk worden.”

Francisco en Bernard, twee jonge vrienden, verdwalen in Betondorp waar ze een vaag figuur tegenkomen, een soort schim. Dit blijkt de geest van Gerard Reve te zijn. Zonder de schrijver echt te kennen, worden de jongens aangestoken door zijn taal. Voor Reve zelf veranderen de jongens in personages uit zijn werk en leven. Ze dwalen door de Amsterdamse volkswijk van Reves jeugd en reizen vanuit daar verder naar Greonterp, Friesland – en verder. De drie worden vergezeld door een onbekende vrouw die zich voorstelt als fan van de schrijver. Als enige beseft zij dat er snelheid geboden is bij hun ontdekkingsreis naar wat verloren dreigt te gaan: het werk en de taal van een groot schrijver.

Initiatiefnemer Lilou Dekker over Circus Reve:
“Op de Toneelschool liep ik al een tijd rond met het idee om mijn liefde voor het werk van Reve en de interesse in zijn persoon te combineren met mijn liefde voor het toneel. Na de Toneelschool had ik opeens tijd om hier serieus over na te denken en kwam ik tot het idee om een toneelbewerking te maken van het eerste boek dat ik van hem las: Werther Nieland. Ik stapte naar het Theater Oostblok, het theater van Oost, (Reve en ikzelf komen immers ook uit Amsterdam Oost) om daar met toenmalig directeur Marijke Schermer te praten over de mogelijkheid een korte voorstelling te maken voor de kleine zaal. Dit plan is echter aan de koffietafel en daarna aan de bar als snel uitgelopen tot een veel groter plan dat uiteindelijk Circus Reve is geworden.”

“Als ik tegen generatiegenoten over dit plan vertel merk ik hoe weinig van hen nog weten wie Gerard Reve is. Toch zit er voor mijn gevoel zoveel in zijn werk dat nu nog steeds ongeëvenaard en relevant is. Zijn grenzeloze fantasie, zijn behoefte om bij een club te horen, zijn vervreemdende manier van praten over seksualiteit, zijn persoonlijkheid en de twee dingen die mij elke keer weer het meest raken: zijn taal en zijn humor. Al deze dingen pogen wij terug te laten komen in een voorstelling waar ik al 5 jaar lang van droom deze te maken: Circus Reve.”